Fiffiga funktioner i Wix - VIDEO MAKER

Marknadsföring med bild är ju ganska effektivt. Men marknadsföring med rörlig bild är ännu effektivare. Att kunna kombinera bild, text och musik är en hel vetenskap i sig. Det finns en hel drös med appar och program för att göra detta. Men för dig som har Wix har du en inbyggd funktion att skapa iögonfallande videos i format passande för olika sociala medier.


Video maker

Självklart kan du göra allt från grunden helt själv och bygga egen mall för den typen av rörlig media i t.ex. Premier pro. Men för att skapa en känsla för vad du är ute efter och som en bra kom igång att skapa denna typ av marknadsföring är "Video maker" en bra funktion.


Du hittar funktionen på samma ställe som e-postmarknadsföringen, d.v.s. under "Marknadsföring & SEO" och sen vidare under just "Video maker". Liksom för e-postmarknadsföringen och mycket annat i Wix, möts du först av en rad av mallar att välja att starta med och för att se exempel på hur en färdig film kan se ut. För muspekaren över de olika mallarna så får man en liten förhandsgranskning över hur filmen ser ut.

bild på mallar i Video maker i Wix
Video maker

Som du ser i skärmdumpen här så finns det färdiga format att välja på och en rekommendation ute till höger vilken social media formatet passar bäst för. Jag har nog mest använt stående format här för videofilm för marknadsföring på Story på t.ex. Instagram.


När du hittat en mall som passar ditt behov någorlunda, för muspekaren över filmen och klicka på knappen "Redigera mall". Klicka på symbolen för play för att spela filmen i fullt format eller gå direkt på "Anpassa video".

Börja med att byta ut de inlagda bilderna till några egna genom att först ta bort bilderna med krysset uppe till höger på varje bild och sen klicka på pluset för att lägga till egna. Hur du laddar upp egna bilder till Wix kommer jag inte gå genom här, det antar jag att du lärt dig (annars kan du alltid titta på min kurs hos Moderskeppet).


Fyll i passande text till varje bild. Text 1 kommer synas på första bilden, text 2 på andra bilden o.s.v. (eller ibland mellan bilderna/övergångarna mellan bilderna). Klicka på "Nästa" när du kännere dig färdig med val av bilder och text (du kan alltid gå tillbaka och ändra om det skulle vara något som inte funkade i själva filmen sen).


Här kommer det som jag tror fångar en del uppmärksamhet hos tittaren. Dvs lite snygga effekter och övergångar mellan bilderna. Du kan själv välja temafärg och teckensnitt som kanske passar din egen grafiska profil bättre än den valda. För att spana in de olika temana för du muspekaren över.