Nyårskrönika 2020 - året annorlunda

Att 2020 inte blev som någon av någonsin kunnat ana är ingen nyhet, inte heller något jag känner att jag behöver skriva om här. Jag tänkte istället summera hur året 2020 blev – alla äventyr och resor som ändå blev av, vilka lärdomar jag kan ta med till 2021 och så vidare. Några inställda fotouppdrag och föreläsningar är väl allt som drabbat mig egentligen negativt, men några av dem har hört av sig och vill köra 2021 istället.


Resor

Två stycken norgeresor blev inställda, även en resa till Polen blev inställd och framflyttad till september. Istället hann det bli en hel del resor till Göteborg där Marcin jobbar. Vi åkte upp flera gånger till Älvdalen och Fulufjället för både vandring, fiske och skidåkning. Fulufjället bjöd alltid på rejäla vindar och till och med riktig storm, men mer om det längre ner.


Den resa som ligger mig varmast om hjärtat från 2020 är resan till Polen. Maten, ölen och vandringen var helt fantastisk. Men, vad kunde det annars bli med den allra bästa guiden. Att inte tycka om kol (den ätbara) i det landet ger vissa begränsningar i vad man kan äta och tycka om, men det finns ändå en hel del gott. Det var också kul att se en genomskärning av landet då vi bilade från Gdynia ner till Zakopane.


Äventyr

Jag har nog inte upplevt så många äventyr på ett och samma år som jag gjort under 2020. Att ha förmånen att hitta kärleken och sen hitta kärleken i en som vill ut på exakt samma äventyr.

Vi båda ville ut på en flerdagars tur med fjällvandring och efter en föreläsning Marcin varit på om "De bortglömda fjällen" fick vi turförslag runt Oldfjällen – en helt fantastisk plats som kommer få ett återbesök 2021. Även Sonfjället kommer få ett återbesök på både skidor och längre fram på barmark.


Vandringen i Tatrabergen och upp på Świnica var nog den mest utmanande vandring vad gäller höjder. Med en stig och lutning som liknar Östra leden men enbart med gummibeklädda kedjor där lutningen var som värst kändes det allt annat än bekvämt vissa stunder. Tyvärr fick vi vända 50 meter innan toppen på grund av rejält regnoväder (och hala stenar på stigen). Men jag satte ändå nytt höjdrekord på cirka 2250 meter över havet.