Stiglöst i Oldfjällen - del 1

Idén till vandringen föddes i våras när Marcin var på en föreläsning om "De bortglömda fjällen" av Stephan Schneider på Naturkompaniet i Borlänge. Vi tänkte direkt "hm ett helt stort fjällområde som blivit bortglömt", det passade oss perfekt. När vi sen såg bilderna var vi helt sålda.

Planeringen av turen

Marcin tog kontakt med Stephan som gav oss förslag på både tur och bra fiskeställen och dessutom vilka flugor som skulle passa till fisket. Jag inhandlade kartan via Fjällkartan och en papperskarta inhandlades hos Naturkompaniet. Om tekniken inte fungerar kan man alltid falla tillbaka på hederlig papperskarta och kompass.

Jag köpte oss dessutom varsin Thermacell ifall det skulle vara outhärdligt med mygg, men vi hade såklart även Mygga med oss. Intressant att se om de är så bra som det sägs.


Sedan tidigare vet jag att det går åt en hel del kläder och trots att det var sommar och varmt hemma så visade prognosen allt annat än sommarväder. Så, det blev till att packa några extra par och varma tröjor + varsin extra filt ifall vi skulle frysa när man sover (prognosen visade 3 grader om nätterna på fjället). Är du nyfiken på resten av packlistan är det bara att höra av dig via hemsidan eller någon av de sociala medierna.


På plats i fjällen

För att ha gott om tid planerade vi att gå upp på fjället redan på onsdag kväll för att slippa den stigningen senare. Nog för att fjället och området skulle vara utan leder, men att det skulle vara praktiskt taget helt stiglöst hade vi nog inte räknat med. Så vägen upp på fjället valde vi att gå via ett vattendrag för den skulle ta oss till den sjö där vi tänkt övernatta.

Men det var allt annat än lätt att gå från ca 550 möh till 950 möh utan stig i en terräng med fjällbjörk, buskar, stenar och väldigt blöt mark och med varsin ryggsäck på vardera 20kg och 30kg. Vi var rätt trötta när vi kommit fram men blev belönade direkt med en helt fantastisk miljö, en ilsken fjällripehona och en magisk solnedgång.

Efter en något kall men skön natt (tyst och lagom svalt i tältet) vaknar jag vid 7. Jag ligger kvar och myser i sovsäcken till i alla fall åtta så Marcin ska få sova ut lite. Men sen måste jag ut och kissa och jag är dessutom väldigt kaffesugen.

Frukosten intar vi vid den lilla fjällsjö vi tältat i närheten av. Vid ca 10.30 har vi packat ihop allt och vi börjar gå mot nästa punkt på kartan, Himmelsraftet.

Verkligen helt stigslöst

Att tro att det skulle finnas fler stigar uppe på fjället var helt fel gissat av mig. Naturen bjöd på samma ostigade terräng och vi kom fram till att det var lättare att gå upp och ner på topparna än att hålla sig nere i lägre terräng med väta och lite högre buskar. Det kändes som Himmelsraftet inte ens närmade sig. Efter allt skråande bör